Avloppsvatten ska få Egyptens öken att växa

Avloppsvatten ska få träden att växa i den egyptiska öknen. Forskare arbetar nu med en metod där vatten från reningsverk leds direkt ut till trädplantagerna.
Avloppsvatten ska få Egyptens öken att växa

Enligt forskarna skulle Egypten kunna använda 80 procent av sitt avloppsvatten till trädplaneringarna i öknen. Då skulle 650 000 hektar öken kunna bli plantager istället. Metoden är ett sätt att få vattnet att räcka till. Att använda dricksvatten går inte då dricksvatten är en bristvara i Egypten.

Avloppsvattnet renas i två steg. Först tas skräp som plast och papper bort. I andra steget tillsätter man syre och mikrober som ska bryta ner det organiska materialet. Kvar blir ett vatten med hög koncentration av näringsämnen.

Normalt brukar vattnet renas en gång till för att förhindra övergödning och för att få bort föroreningar. Därför tar man regelbundna prover i trädplantagen för att säkerställa att jorden inte förorenas av avloppsvattnet.

Trädplantagerna är viktiga för landet då de leder till arbetstillfällen och en starkare skogsindustri. Men de är också viktiga för miljön och klimatet eftersom de bidrar till att stoppa ökenspridning, binda koldioxid och gynna biologisk mångfald.

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.