Antalet nya naturreservat fördubblades under 2016

Under 2016 skyddades 35000 nya hektar och totalt beslutade länsstyrelserna om 272 nya naturreservat förra året. Det är nästan dubbelt så många som 2015.
Antalet nya naturreservat fördubblades under 2016 Naturreservat är en stark skyddsform som kan bildas av både länsstyrelser och kommuner. Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Det är Naturvårdsverket som har sammanställt länsstyrelsernas beslut över statliga naturreservat. Förra årets 272 nya naturreservat gör att vi vid årsskiftet hade totalt 4596 i landet. Under 2015 tillkom 153 nya naturreservat.

– Fler naturreservat innebär att värdefulla skogar och vatten, fjäll och myrar, ängar och hagar och alla dess arter skyddas – nu och i framtiden. Naturreservaten är också till nytta för människor som vill uppleva värdefull och intressant natur, säger Maria Tiricke, enhetschef på Naturvårdsverket.

De nya naturreservaten utgörs mestadels av skog och de nya områdena ligger framför allt i Västerbotten och Norrbotten.

Ett naturreservat kan skyddas av olika anledningar. Det kan handla om att bevara värdefulla naturområden, biologisk mångfald eller för människors friluftsliv.

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.