23 000 ton förbrukade batterier i svenska hem

Elektronik är den snabbast växande avfallssorten i världen och på bara ett år har batterierna och elprylarna i ökat med drygt 1 000 ton, visar en undersökning som Batteriåtervinningen har gjort.
23 000 ton förbrukade batterier i svenska hem Det svenska elskrotet skulle kunna tänka 177 fotbollsplaner. Hushållen förvarar lite över 5,5 kilo gamla batterier och elprylar, och varje år ökar mängden med drygt ett halvt kilo. Om batterierna och prylarna istället kom in till återvinning skulle enbart mängden koppar räcka till att tillverka över 135 miljoner nya mobiltelefoner.Foto: MostPhotos

– Mer än en tredjedel av de batterier och elprylar som säljs blir liggande i hemmen när de inte används längre. Metallerna är värdefulla naturresurser som behöver komma tillbaka till kretsloppet. Batterier och elprylar är bland det smartaste vi kan återvinna eftersom metallerna går att återanvända igen och igen, säger Micaela Westerberg, kommunikationschef på Batteriåtervinningen i ett pressmeddelande.

4 000 ton förbrukade batterier och 19 000 ton uttjänta batteridrivna elprylar finns i de svenska hemmen, men tyvärr är vi dåliga på att återvinna metaller. Enligt forskning från Linköpings Universitet är anledningen att politiken missgynnar återvinning, och gynnar nybrytning istället.

Den 1 oktober i år infördes däremot nya regler som innebär att Sverige har fått tusentals nya insamlingsplatser för återvinning av elektronik. När du köper en ny elprodukt, kommer butiken som säljer den att kunna ta emot din gamla, enligt en mot en-principen.

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.