Koll på kemikalier med ny app

av Karin Montgomery
Just nu pågår arbetet med att ta fram en mobil-app med information om farliga kemikalier i varor. Via appen ska konsumenter få information om en vara innehåller farliga ämnen och möjlighet att ställa frågor till leverantörerna.
Koll på kemikalier med ny app
Med hjälp av den nya appen kan konsumenter få reda på om en vara innehåller några farliga ämnen. Foto: Michael Erhardsson/Mostphoto

Hallå där Anne Marie Vass, utredare på Kemikalieinspektionen, som arbetar med den nya appen.

Anne Marie Vass, utredare. Foto: Kemikalieinspektionen

Anne Marie Vass, utredare. Foto: Kemikalieinspektionen

Hur ska appen fungera?
– Genom att scanna in en varas streckkod ska du direkt få information om huruvida varan innehåller någon av de 174 särskilt farliga ämnen som finns definierade i EU:s kemikalielagstiftning Reach.

Om informationen saknas så skickas en fråga till leverantören som enligt lag har 45 dagar på sig att svara, men vi hoppas naturligtvis att det ska gå fortare.

Vilka varor ska ingå?
– Appen kommer att omfatta de varor som ingår i Reach, bland annat kläder, leksaker, elektronik, idrottsutrustning, möbler. Däremot ingår inte livsmedel, kemtekniska produkter och kosmetika, eftersom reglerna för dem är annorlunda.

När är appen färdig för användning?
– Målet är att en första version ska vara färdig till våren 2019. Då ska den lanseras i 13 EU-länder, inklusive Sverige.

Hur ska konsumenterna tolka informationen?
– Det kommer att ges en kort information om varje vara. För dem som vill veta mer så kommer det förmodligen att vara möjligt att klicka sig vidare i appen för att läsa mer, till exempel om ett visst ämne.

Hur har responsen varit från leverantörerna?
– Flera stora företag har redan ställt sig bakom initiativet och uppger att de kommer att leverera information så snart systemet är klart, så det känns roligt.

av Karin Montgomery

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.