Blodfetter kan påverka kroppens giftnivå

En ny studie visar att hemort, kön, vikt och blodfett påverkar hur mycket miljögifter du har i kroppen.
Blodfetter kan påverka kroppens giftnivå
Studien visade att höga nivåer av miljögift i dricksvattnet också innebar höga nivåer av ämnet hos de som drack vattnet. Foto: Tomas Jonsson / Mostphotos

I en avhandling har Jordan Stubleski vid Örebro universitet utvecklat metoder för att snabbare kunna mäta föroreningar i liten mängd blod. Genom att analysera över 2000 prover har hon kommit fram till att hemort, kön, vikt och blodfetter påverkar hur mycket miljögifter du har i kroppen.

– Mitt syfte var att kartlägga nivån på föroreningarna i människokroppen över tid. Ett nästa steg i forskningen är att se om det finns kopplingar till sjukdomar, säger Jordan Stubleski i ett pressmeddelande.

Studien visade kroppen tog upp höga nivåer av fluorerade ämnen om det fanns i dricksvattnet. I de undersökta fallen tros orsaken till det förorenade dricksvattnet vara ett närliggande militärt flygfält där fluorerade brandskum kan ha använts.

Även kön, vikt och blodfetter påverkade kroppens giftnivåer. Män visar upp en snabbare minskning av dessa gifter jämfört med kvinnor, och halterna minskade hos personer som gick ner i vikt under mätperioden.

Kartläggningen skulle nu kunna används som utgångspunkt för att undersöka orsakssamband med sjukdomar som diabetes, cancer och hjärtkärlsjukdomar.

av Beatrice Rindevall

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.