FN:s klimatpanel har gett kunskapsunderlaget. Nu är det upp till allmänheten att påverka världens regeringar att fatta rätt beslut. Det budskapet gav IPCC vid ett stort seminarium för allmänheten i Kulturhuset.

Det första publiken får se är värmestrålningen från Nobelmuseets chef Olov Amelin. Man kan se att hans näsa är kall, att halsen är betydligt varmare. Just värmekameror har varit ett viktigt verktyg för att avläsa jordens värmestrålning och bidra till slutsatserna i IPCC:s rapport. Det är dagen efter att FN:s klimatpanel IPCC släppt sin rapport om den fysikaliska grunden för klimatförändringen och nu ska den presenteras direkt till allmänheten. Hörsalen i Kulturhuset i Stockholm är fylld med nästan femhundra personer. Tio gånger så många följer evenemanget via direktsändning på Internet.

Tydliga budskap

Thomas Stocker, en av de två forskare som lett arbetet med rapporten, förklarar att rapportens 259 expertförfattare från 39 olika länder valts ut med omsorg. ”Aktivister” från endera polen – klimatskeptiker eller alarmister – har inte tagits med. De övergripande budskapen i rapporten, menar han, är både allvarliga och tydliga. – Vi vet att det sker en global uppvärmning, vi vet att det är vi människor som orsakar den och vi har ett val, säger Thomas Stocker.

Rosling underhåller

Trots allvaret blir det en eftermiddag som också innehåller humor och många skratt, inte minst när den världskände svenske professorn Hans Rosling får beskriva sakernas tillstånd, på sitt erkänt pedagogiska och underhållande sätt. – Det är alltid svårt att forska om framtiden. Jag har erfarenhet av forskning från många andra samband än det mellan människans utsläpp av växthusgaser och uppvärmningen, och jag kan konstatera att det här är så bra som vetenskap kan bli, säger han.

Bagatell för norra Sverige – katastrof för Bangladesh

I IPCC:s rapport utgår forskarna från fyra olika scenarier, som alla motsvarar olika höga koldioxidutsläpp i framtiden. I värstascenariot, som utgår från att vi fortsätter att släppa ut lika mycket växthusgaser som idag, kan det bli uppåt en meters havsnivåhöjning i globalt genomsnitt till nästa sekelskifte. – Det gör inte så mycket för norra Sverige, som kommer att ha en lika stor landhöjning under den tiden. För Skåne blir det lite jobbigare – och för Bangladesh blir det en katastrof, säger Hans Rosling. Han visar också en bild av hur barnadödligheten minskat, samtidigt som vi eldat upp allt mer fossila bränslen: –Det är en myt att människor förr levde i ekologisk balans. Vi dog i ekologisk balans! förklarar han. Den överlägset största mängden fossila bränslen eldas upp av oss i den rika världen, där barnadödligheten är som lägst. – Bränner man kol, räddar man barn, så ser historien ut, konstaterar Hans Rosling.

Sol och vind de rikas ”gloria”

Användandet av biobränslen är mer jämnt fördelade över jordens befolkning, eftersom brännved ofta är den enda energikälla som fattiga har tillgång till. – Sol- och vindenergi, det är de rikas lilla ”gloria”, fortsätter Hans Rosling. Vad många inte vet är att den står för mindre än en procent av världens energiproduktion. Vi människor överskattar ofta hur mycket vi gjort och har inte förstått hur mycket det är vi måste göra. Efter en frågestund med frågor om allt från flygtrafik till ”peak oil”, både från publiken och via twitter till en panel av forskare, vänder sig Thomas Stocker direkt till de närvarande: – IPCC:s uppgift har varit att utvärdera forskningen och ge kunskapsunderlaget. Att sedan påverka världens regeringar att fatta rätt beslut, det är inte IPCC:s uppgift – det är er uppgift. Mot slutet slås värmekameran på igen. Museichefen Olov Amelin tar av sig skorna och börjar gå över golvet i bara strumplästen. Värmespåren efter hans fötter syns tydligt. – Vi har redan lämnat tydliga fotavtryck på den här planeten, säger han. I fortsättningen måste vi gå mycket mer försiktigt.

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Helge Andersson skriver:

    Rapporten är inte klar, det är den först nästa år. Däremot är den politiska delen klar. Den vetenskapliga delen tyder dock på att påverkan är mindre än man trodde förra rapporten.