Nu flyttar pingvinerna

Områden i Antarktis värms snabbare än någon annanstans på jorden. Adelie-pingvinerna flyttar nu söderut på Antarktiska halvön.
Nu flyttar pingvinerna
"Det som är bra med pingviner och andra sjöfåglar är att de ger dig en sorts kanariefågel i kolgruvan-indikation av vad som händer i södra oceanen", säger Peter Ryan vid University of Cape Town. Foto: Mostphotos

Nu har forskare funnit bevis för att vissa pingvinkolonier på Antarktiska halvön tvingats flytta.

– Vi har fått indikationer på förändringar i temperaturmätningar, återgång av is och förflyttningar av fåglar till olika habitat. Allt detta tyder på att förändringen går åt ett specifikt håll; halvön blir varmare, isen försvinner och några av de mer känsliga arterna har fått en jobbigare tid, säger David Walton, chefsforskare för Antarctic Circumnavigation till Al Jazeera.

Än så länge finns det dock fortfarande goda nyheter. På Mount Siple, en vulkan som ligger i en av de mest avlägsna delarna av västra Antarktis, verkar årets pingvinkoloni frodas.

Mycket av marken här är bar, och då mindre än en procent av Antarktis är isfri är platsen intressant för häckande fåglar. Dock finns fortfarande oro för att klimatförändringarna kan tvinga pingvinerna att leta efter andra platser att häcka i framtiden.

av Beatrice Rindevall

1 kommentar:

  1. Kommentar från Nils-Erik Helmer 27 april 2017:

    Det är förfärande. Speciellt att folk i allmänhet inte har klart för sig hur allvarlig situationen är.
    ”Det går så länge som det går” Sen går det inte alls.

    På SVT/Play Kan du, ännu fem dagar se de akuta läget i Arktis : Aktuellt Tisdag den25/4 kl. 21.00

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.