Havshöjningen kan leda till två miljarder flyktingar 2100

Enligt ny forskning kan havshöjningen leda till två miljarder klimatflyktingar vid slutet av århundradet. Det är en femtedel av världens dåvarande befolkning.
Havshöjningen kan leda till två miljarder flyktingar 2100
Till 2060 kan havsnivåhöjningen leda till 1,4 miljarder klimatflyktingar, för att sedan stiga till två miljarder 40 år senare. Foto: Federico Candoni/Mostphotos

Enligt forskning från Cornell University görs inte tillräckligt för att förbereda inför framtidens havsnivåhöjningar.

– Vi kommer ha fler människor på mindre land snabbare än vi tror, sa huvudförfattaren och professor emeritus Charles Geisler.

I rapporten lyfts hur olika platser proaktivt kan anpassa sig till kommande situationer.

– Framtidens globala havsnivåhöjning kommer sannolikt inte vara gradvis. Ändå tar få beslutsfattare hänsyn till de betydande hindren som kustklimatflyktingar, liksom andra flyktingar, kommer att stöta på när de flyttar till högre mark, säger Charles Geisler.

Havsnivåhöjningens effekter har lyfts av forskare många gånger tidigare. Ett exempel är en intervju med James Hansen i Extrakt 2015.

– Vi kan inte gå den vägen, och politiska ledare måste förstå det. Över 300 miljoner människor i Kina lever nära havsvattennivån och hela länder så som Nederländerna ligger nära havsvattennivån, sa James Hansen då.

– Det skulle bli kaos om vi låter situationen gå åt det hållet, och du kan se signalerna redan nu med migrationskrisen.

av Beatrice Rindevall

2 kommentarer:

 1. Kommentar från Dag Lindgren 15 juli 2017:

  Efter mindre än två år återkommer Extrakt med ytterligare en ogrundat alarmistisk artikel grundat på orealistiska prognoser av konsekvenserna av de tillkommande havsnivåförändringarna inom fyrtio år.
  Se tidigare artikel http://www.extrakt.se/klimatforskning/james-hansen-vattenhojningen-oroar-mig-mest/ där jag ifrågasatt konsekvenserna, Det står inte i mänsklig makt att nämvärt minska havsnivåökningen till 2060 och knappast till 2100, det tar längre tid än så att påverka väsentligt med radikala utsläppsändringar de närmaste decennierna. Däremot bör andra åtgärder (flyttning av städer och infrastruktur uppåt, bättre vallar etc. etc.) påbörjas omedelbart utgående från prognoserna för havshöjningarna, t ex under antagande att trenden för det sista decenniet kan skrivas fram hundra år.

  • Kommentar från Beatrice Rindevall 17 juli 2017:

   Hur menar du att det är ogrundat? Artiklarna baseras på forskning eller forskares uttalanden, vilka uppfattas som båda meriterade och relevanta av redaktionen. Hur lätt något är att åtgärda är en sak, om det är ogrundat är en annan. Enligt min kunskapsbas kan vi både minska utsläppen vilket i sin tur påverkar havshöjningen, och även klimatanpassa städer för olika scenarios.

   Om du menar att forskningen är dålig eller att James Hansen inte är trovärdig i den här frågan får du gärna belägga det så ser redaktionen över dina källor och återkommer därefter.

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.