Biljonsparande att klara 1,5-gradersmålet

En studie publicerad i tidskriften Nature visar att vi kan vinna upp till 20 biljoner dollar på att hålla den globala uppvärmningen nere till 1,5 grader vid slutet av århundradet, jämfört med 2 grader.
Biljonsparande att klara 1,5-gradersmålet
I Parisavtalet 2015 kom 195 länder överens om att den globala temperaturen inte ska öka mer än två grader över den för-industriella nivån. Ambitionen sattes att hålla nivån under 1,5 grader, men enligt forskare är det bara en procents chans att lyckas med det. Foto: Mostphotos

Forskare har räknat på hur mycket vi kan vinna på att hålla oss under 1,5-gradersgränsen till skillnad från om jorden värms upp med två grader. De hävdar att det idag finns lite förståelse för de ekonomiska konsekvenserna av klimatförändringarna, som hur temperaturförändringarna kommer påverka olika områden och den ekonomiska produktionen.

Mer än 90 procent av världens befolkningen har över 75 procents chans att få minskade ekonomiska skador om uppvärmningen hålls under 1,5 grader. Enligt forskarna skulle de fattigare länderna påverkas mest positivt, vilket innebär att den globala jämlikheten skulle gynnas av den lägre uppvärmningsgränsen.

Läs hela studien i Nature

av Beatrice Rindevall

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.