Andra blommor i framtidens midsommarkrans

av Beatrice Rindevall
Nu står midsommar för dörren. Enligt traditionen ska du lägga sju blommor under huvudkudden för att få chansen att drömma om din kommande partner. Förändringar i flora och klimat kan dock påverka vilka blommor som hamnar under framtidens kuddar. Men även våra mattraditioner kan förändras.
Andra blommor i framtidens midsommarkrans
För de flesta svenskar är midsommar kransens tid, och många dekorerar prästkragar och midsommarblomster, eller lägger ängsvädd, blåklint och lin under kudden. Foto: Fredrik Larsson
Kjell Bolmgren

Kjell Bolmgren, växtekolog. Foto: Victor Wrange (SLU)

Vilka växter gynnas eller missgynnas när klimatet tidigarelägger växters uppvaknande? I ett forskningsprojekt visar ett antal forskare att klimatförändringar kan påverka naturens “tajming”, och att förskjutningarna accelererar.

– En del glider isär, en del glider ihop. Vilken effekt detta får för växterna, fåglarna och insekterna är en intressant forskningsfråga, säger Kjell Bolmgren, växtekolog som specialiserat sig på fenologi, alltså hur naturen förändras över årstiderna, vid SLU och en av forskarna i projektet.

Klimatförändringar har tidigarelagt våren med 10-12 dagar. Det har inneburit att arter som vitsippor, tussilago och hägg blommar tidigare, och att det kan bli en obalans mellan arternas samspel.
– Om äppelträden hinner blomma ut innan insekterna vaknat så kommer det att leda till sämre pollinering, säger Lena Tranvik på artdatabanken till SVT.

Växterna blommar tidigare

Trädgränsen flyttar upp, sjöar blir varmare och växterna blommar tidigare på året. Inom 100 år skulle stora delar av fjällvandringsleden Kungsleden kunna gå genom skog. Förskjutningen av säsonger har främst märkts under våren, men i år har även sommarblomster kommit tidigare då värmen kom snabbt och varit ihållande.

– Det är en minskad effekt ju närmre midsommar du kommer. Vi tror att det beror på att det normalt sett är många bakslag under våren, alltså att värmen bryts av med kallare perioder, säger Kjell Bolmgren.

– Våren hade en sen start, men det har varit full fart sedan dess.

I år har det inte funnits det som Kjell Bolmgren kallar bakslag, utan värmen har varit konstant. I maj var temperaturen fem-sex grader varmare än normalt.

– Våren hade en sen start, men det har varit full fart sedan dess. Det har varit svårt att veta vad som påverkar en högsommarväxt, men nu ser vi att försommarblommor som hjortronblom, prästkragar och liljekonvaljer tidigarelagts kraftigt när de får chansen, säger Kjell Bolmgren.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Lätt att få tag på jordgubbar

Vid ihållande plusgrader börjar även gräset och ängsmarken att växa. När gräset är tillräckligt högt och de samlat på sig nog med resurser för året börjar det blomma. Även bär, som hjortron, blåbär och jordgubbar påverkas.

– Ett påtagligt exempel är bärmognad. Vi brukar förknippa midsommar med jordgubbar, men också veta att det vid kalla år kan vara svårt att få svenska jordgubbar vid den tiden, men nu har de däremot gått att få tag på i affärerna sedan länge,säger Kjell Blomgren.

Ett orosmoment med längre växtsäsongen är att det kan påverka andra arter, som insekter.

– Den stora sommarfrågan är om vi får en generation till insekter. Det mest påtagliga exemplet är granbarkborren, en kostsam skadeinsekt på skogen. Det skulle innebära stora kostnader för skogsbruket om vi fick två generationer under sommaren istället för en, som idag.

Midsommartraditioner kan förändras

Men hur kommer våra sommarväxter påverkas? Det är självklart svårt att svara på vilka blomster som kommer finnas i kransarna om hundra år, men Kjell Bolmgren tror att åtminstone att bären kan förändra midsommartraditionerna.

– Jag tror kanske att blåbärstårta kan leta sig in på midsommarbordet.

– I år kom en nyhet om att hjortron blommar tre veckor tidigare, och jag tror kanske att blåbärstårta kan leta sig in på midsommarbordet. Bärförändringen kommer helt klart komma, säger Kjell Bolmgren.

av Beatrice Rindevall

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.