Årets vårblomning bryter trenden

av Karin Montgomery
De senaste åren har vårblomningen till havs startat allt tidigare, men på grund av den kalla och långa vintern så är årets blomning mer normal. Trendbrottet avslöjar en positiv nyhet - att planktonsamhällena har god förmåga att återhämta sig från varmare temperaturer.
Årets vårblomning bryter trenden
Vårblomningen är startskottet för produktionen i havet. Vårblomningens storlek och sammansättning påverkar de bottenlevande djuren och övrigt liv till havs. Foto: Thomas Skotte/Mostphotos

Hallå där Helena Höglander, forskare på institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms universitet, som tillsammans med sina kollegor följer vårblomningens framfart utanför Askö-laboratoriet i Trosa skärgård.

Helena Höglander

Helena Höglander, forskare vid SU. Foto: Karin Montgomery

Hur långt har vårblomningen hunnit?
– Vid Askö-laboratoriet når den sin topp just nu, men längre norrut i Bottniska viken har den inte startat ännu, medan den på svenska västkusten redan är förbi.

Varför är det viktigt att hålla koll på vårblomningen?
– Vårblomningen är startskottet för produktionen i havet och dess storlek och sammansättning påverkar de bottenlevande djuren och övrigt liv till havs. Dess storlek påverkar också hur mycket näringsämnen som finns kvar till sommarens mer välkända ”algblomning” av cyanobakterier.

Hur brukar det se ut så här års?
– De senaste åren har vi haft varmare vintrar vilket har gjort att blomningen startat tidigare. Förra året nåddes toppen redan i slutet av mars vid Asköområdet. Årets lite senare vårblomning bryter de senaste årens trend, men är egentligen mer normal.

Har ni sett någonting överraskande i årets prover?
– Inget överraskande, men vi har hittat arter som vi brukar se när det är kallare i vattnet (som kiselalgerna Thalassiosira levanderi och Melosira arctica), och det är skönt att se planktonsamhällena fortfarande kan återhämta sig vid mer normala temperaturer.

– Planktonsamhällena kan fortfarande återhämta sig.

Hur länge pågår vårblomningen?
– Ibland är det över på någon vecka och andra år kan det ta upp till en månad, det vanliga är att det pågår under ett par veckor.

Vad förväntar du dig de närmsta veckorna?
– Det kommer att vara fortsatt höga halter alger i havet, för att sedan minska i maj. Cyanobakterierna, som orsakar somrarnas algblomning, har så smått redan börjat öka i antal och deras blomning kommer igång riktigt när vattnet blir varmare mot senare delen av maj.

Hur kommer sommarens algblomning att bli?
– Det är för tidigt att säga eftersom vädret styr mycket hur blomningen blir. Vid soligt, varmt och vindstilla väder trivs sommarens cyanobakterier som bäst. Även om vintern varit lite kallare kan ju sommaren bli varm. För alla badande får vi hoppas att de blir soligt, varmt och fint men med lite svaga vindar så att cyanobakterierna inte bildar några ytansamlingar.

Kiselalgen Melosira arctica

Vårblomningen består av mikroskopiska alger, främst kiselalger och dinoflagellater, som börjar föröka sig när ljuset blir starkare under våren. Bilden föreställer kiselalgen Melosira arctica.
Foto: Helena Höglander

av Karin Montgomery

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.