Klimat
Rekordmånga nya bilar i Europa
Aldrig tidigare har så många nya bilar registrerats i Europa.
126 artiklar
78 artiklar
28 artiklar
149 artiklar
371 artiklar
20 artiklar
184 artiklar
165 artiklar
38 artiklar
44 artiklar
5 artiklar
55 artiklar
147 artiklar
Det hållbara flyget ter sig alltmer avlägset. Häpnadsväckande flygningar med sol- och eldrivna plan och storvulna satsningar skapar teknikmyter som riskerar att överskugga en obekväm sanning: att utsläppen från flyget bara ökar.
När tidningarna fylls med framgångsrubriker som ”Nytt världsrekord för soldrivet flygplan” eller ”Här byggs morgondagens miljövänliga flygplan” är det lätt att tro att framtiden för det hållbara flyget närmar sig. I själva verket är många av lösningarna storslagna visioner som har lite med verkligheten att göra. Eller i bästa fall möjliga i en framtid mer avlägsen än sista leveransdag för våra mest långsiktiga klimatmål.– Överdrivet fokus på innovation skapar myter som hindrar både slagkraftig politik och beteendeförändringar
Att flygresandet ökar är problemets kärna
• Sveriges regering har tillsatt en statlig utredning om att införa flygskatt. Den ska vara färdig senast 30 november 2016. Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Island har redan olika former av flygskatter. • På internationell nivå pågår förhandlingar i FN:s flygorgan ICAO om ett globalt marknadsbaserat styrmedel för att få ner flygets utsläpp. Exakt utformning förhandlas ännu, men det blir troligen ett system där flygbolag får köpa utsläppsrätter för utsläpp över 2020 års nivåer. Förhandlingarna påminner om klimatförhandlingarna, där utvecklingsländer vill att utvecklade länder ska ta ett större ansvar. Beslut ska tas i höst och tanken är att systemet ska börja gälla år 2020. Målet är att flygets utsläpp globalt ska stabiliseras på 2020 års nivå och sedan plana ut. • I våras beslutade FN:s flygorgan ICAO också om en ny koldioxidstandard som ställer tekniska krav på nyproducerade flygplan från 2020. • Flyget och sjöfarten ingår inte i FN:s klimatförhandlingar och det klubbade globala Parisavtalet, något som ofta får kritik även från branscherna. • Flyget ingår i EU:s handelssystem för utsläppsrätter. Men bara flygbolag som flyger inom EU omfattas. EU-kommissionen valde att i väntan på ICAO:s beslut exkludera utomeuropeiska flygningar med start eller landning i EU efter starka protester från bland annat USA och Kina.
Svårigheterna med att nå ett mer hållbart flyg lyfts även i rapporten Fossilfri flygtrafik, ett underlag till den statliga utredningen Fossilfrihet på väg från 2013. Där konstateras att ”Flygplanstillverkarna tenderar att överdriva potentialen i framtida teknisk utveckling. Det finns ett stort antal tekniska utvecklingsspår men i många fall saknas de drivkrafter som skulle kunna leda utvecklingen in på dessa spår, till exempel stigande bränslepriser och märkbara utsläppsavgifter.” I riksdagens rapport Framtidens flyg från 2013 lyfts att miljön ofta ställs mot kapacitet och att den senare ofta segrar. På flygplatsen Heathrow i London maximeras antalet landningar genom att flygplan cirkulerar över landningsbanorna i väntan på att få stiga ner. Med stora utsläpp som följd. Therése Sjöberg, sakkunnig inom flyg och klimatfrågor på Transportstyrelsen, anser att det behövs tydligare besked från Sveriges regering om hur den ser på mer hållbara, alternativa bränslen för flyget. Och då främst biobränslen. – Flyget målas ofta ut som värsta klimatboven men samtidigt vill branschen minska sina utsläpp. De skulle använda alternativa bränslen om det fanns, men i dag med ett väldigt lågt oljepris blir biobränslen väldigt dyrt.
Även andra hajper, som utvecklingen av den futuristiska flygplansmodellen BWB (blended wing body), där planet är som en enda stor flygande vinge, har kommit av sig. På senare tid har fokus riktats mot sol- och eldrivna flygplan och plan designade för minskat luftmotstånd eller gjorda av lätt kompositmaterial. Men de praktiska utmaningarna har hopat sig. Flera flygbolag har övergett visionerna som realistiska lösningar för stor skala. – Eldrivna trafikflygplan är sådana extrema konstruktioner och vi kommer inte se dem de närmaste 50 åren, om ens någonsin. Andra åtgärder för att flyga mer klimatsnålt, som gröna inflygningar, är bra men kan endast spara några procent, säger Jonas Åkerman vid KTH.
Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Tack, du prenumererar nu på nyhetsbrevet Extrakt.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss.