Viner baserade på de mest populära druvorna kan försvinna på grund av klimatförändringarna enligt Lundaforskaren Kimberly Nicholas, som uppmanar både producenter och konsumenter att vara öppna för olika druvor.

Att odla ett fåtal druvsorter lämnar vinnäringen öppen för negativ påverkan av klimatförändringarna; många av de populära sorterna har en tendens att mogna tidigare och kräver mer vatten än andra druvor. Det gör dem mer sårbara för ett förändrat klimat, där traditionella vinodlarregioner kanske måste anpassa sig till högre temperaturer, tidigare vårar och inslag av frost i odlingssäsongen. Samtidigt tyder forskning på att det är just druvor som mognar senare som är bäst lämpade för ett varmare klimat. Det framgår av en studie.

– Vinnäringen gör sig själva en stor otjänst genom att fokusera på ett så litet fåtal druvsorter. Samtidigt som kulturella traditioner är något att värna om måste vinodlarna se bortom dem, säger Kimberly Nicholas, universitetslektor vid Lunds universitets Centrum för studier av uthållig samhällsutveckling.

Hon betonar att odlare och forskare måste samla in data om mognadsmönster, skördar och druvor för se vilka vindruvor som passar bäst för olika geografiska regioner i framtiden. Först när den här datan finns på plats kan odlare börja välja de mest lämpliga vinsorterna att odla på sina vingårdar.

Även konsumenterna måste börja tänka om och våga bli mer öppna för att dricka viner baserade på olika druvor från samma vinodlarregioner menar forskarna.

– Alla måste ställa om: vinodlare, vinförsäljare, och inte minst vindrickare. Och vi måste ställa om till ett samhälle med radikalt minskade utsläpp för att kunna fortsätta vårt vindrickande, oavsett druva, säger Kim Nicholas i ett pressmeddelande.